Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tudástár

 

Fan-coil

A Fan-coil egy radiátorhoz hasonló készülék, de a benne levő hőcserélő és ventillátor segítségével nem csak fűteni, de hűteni is tud. Legfőbb előnyei, hogy esztétikus, praktikus, energiatakarékos és könnyen szabályozható. Működése vízzel történik. Nyáron hideg vizet keringtetünk benne, és ekkor hűt, míg télen ugyanabban a készülékben melegvizet keringtetve fűteni tud. Egy készülék, ami a fűtést és hűtést is ellátja. Általában vezérlőtermosztáttal felszerelt.

Hőcserélő

Otthonunk fűtésrendszerének általában része a hőcserélő. Ebben megy végbe az a folyamat, amely révén a nagyobb hőmérsékletű (energiájú) közeg, átadja energiáját a kisebb hőmérsékletű közegnek. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a fűtésrendszerben keringtetett fűtővíz felveszi a kazán által termelt hőt, majd a felmelegedett fűtővíz a csőrendszeren keresztül eljut a fűtőtestek felé, ahol azok a fűtővíz hőtartalmát leadják, majd a folyamat kezdődik elölről, mivel mindez zárt rendszerben megy végbe.

Hűtőkondenzátor

Az aggregátban található meg. A kondenzátorban a hűtőfolyadék hőmérséklete emelkedni kezd és hőmérséklet különbség alakul ki a kondenzátor és a környezetében levő levegő között. Ez a hőmérséklet különbség teszi lehetővé, hogy a kondenzátor a párolgáskor felvett hőt a környezetének leadja és a kondenzátorban levő hűtőközeg cseppfolyós állapotba kerülhessen. A kondenzátorból a már újból cseppfolyós halmazállapotú hűtőanyag távozik.

Kompresszor

A kompresszor az aggregátban található meg és az elpárologtatott gőzöket összesűríti, komprimálja, ebből származik a kompresszor elnevezés. A kompresszornak az a feladata, hogy a párologtatóból elszívja a gőzt és bejuttassa azt a kondenzátorba. A leggyakrabban előforduló kompresszortípusok: dugattyús-, csavaros- és scrollkompresszorok. A kompresszor egy olyan “gép”, amellyel a gázokat cseppfolyósítják.

Aggregát

A hűtőaggregát egy kondenzátort és kompreszort tartalmazó kültéri egység. Elsősorban hűtőkamrák és ipari hűtőbútoroknál alkalmazzák.

Hővisszanyerő szellőztető:

A hővisszanyerős szellőztető berendezések nem csak a friss levegő szállításában segítenek, hanem mindezt hő veszteségminimalizálás mellett teszik. A hővisszanyerős szellőztető rendszerek a ventillátoros szellőztetés leg energiahatékonyabb megoldását kínálják. megfelelő friss levegőt, elszállítja a párát, és az egyéb káros anyagokat, amelyek a levegőbe kerültek, mindezt pedig minimális hőveszteség nélkül teszi. A hővisszanyerős szellőztető rendszer ezáltal energiatakarékos is. A hővisszanyerős szellőztető mindig friss levegővel látja el a lakás belterét, kiszűri a polleneket, a port, a baktériumokat, tehát a levegő nem csak friss, de egészséges is. A párát és az elhasznált levegőt is eltávolítja, ugyanakkor visszanyeri a lakás hőjét, tehát elég kisebb teljesítményű fűtőtestet is alkalmazni. A hővisszanyerős szellőztető használatával nem muszáj ablakot nyitni, tehát zajos környezetben is rendkívül praktikus.

Kondenzvíz, cseppvízszivattyú

A kondenzvíz másnéven cseppvíz, ami a klíma működése során, a készülék elpárologtatójára (hűtőtestjére) lecsapódó vízpára. A lecsapódó cseppvíznek kell egy elvezető cső, melynek megfelelő lejtéssel kell rendelkeznie, hogy a beltériből gond nélkül eltávozhasson a lecsapódott pára. Ha ezt a lejtést nem tudjuk biztosítani, cseppvíz szivattyú közbeiktatására van szükség.

Hűtőközeg

Azt a speciális anyagot nevezzük hűtőközegnek, ami a klíma vagy hűtő körfolyamatban kering. Épületklímában általában R-410A, autóklímánál pedig R-134A. Legfőbb feladata, az, hogy energiát adjon át az egyik szintről, a másiknak. A hűtőfolyadék elvonja a hűtő belsejében tárolt anyagoktól a meleget, eközben alacsony nyomáson elpárolog.