Oldalsáv
HÍVJON MOST!
Mi a fan-coil?
2015. szeptember 22.
Ismét egy nagyon érdekes és még sokak által nem ismert fűtési rendszerrel foglalkozunk. A minap bejött hozzánk egy vásárló, hogy hallott egy alternatív fűtési módszerről, amely alkalmas hűtésre is, úgy néz ki , mint egy radiátor, és költséghatékony a működése……Telitalálat: a fan-coil készülékekről érdeklődött. A mai bejegyzésünkben bemutatjuk az optimális megoldást nyújtó fűtő-hűtő rendszert.
Mi a fan-coil?

Szakmai berkekben hűtő-fűtő radiátornak, ventilátoros konvektornak, hűtőkonvektornak is nevezik. Ha szeretnénk nagyon leegyszerűsíteni, a fan-coil egy radiátor, amelyre ventilátorokat helyezünk, és egy műanyag fedőlappal burkoljuk.

Működését tekintve egy lamellás hőcserélő felület, amely egy ventilátor segítségével áramoltatja a levegőt.

fan_coil berendezés

Miben különbözik a hagyományos radiátortól?

A fan-coil berendezések hőcserélő felületen apró barázdák/bordák vannak kialakítva, ezáltal többszörösére megnövekedik a hőleadó felület. Ennek oka egyrészt, hogy a hideg felületen kondenzáció keletkezik, valamint a hűtéshez túl kicsi hőcserélő felület.

Ezek a berendezések a klímákhoz hasonlóan fűtésre-hűtésre is alkalmasak. ezzel kapcsolatban most megkérdezhetnénk, hogy akkor miért a fan-coilt válasszuk a klíma helyett? Bárhova beszerelhetjük- akár fürdőszobába, klímaberendezésekkel szemben- azonban itt fontos megemlítenünk, hogy a működéséhez a hőszivattyú rendszer megléte elengedhetetlen. Vagyis, ha szeretne egy fan-coil berendezést, akkor először egy hőszivattyút kell beszerezni.

Fan coil ára:

A fen-col drágább, mint a hagyományos radiátor ára, a beépítési költsége hasonló.

De nézzük, hosszú távon miért éri ez meg nekünk?

  • Mert egyszerre tudunk vele fűteni-hűteni
  • Mindezt alacsony hőmérsékleten, kevés vízzel tudjuk elérni.
  • Garantáltan csendes működés: A korszerű ventilátorának és motornak köszönhetően.
  • Bármilyen helyiségben lehet megoldást találni vele: fali burkolatos, burkolat nélküli, padlóra irányítható/mennyezeti burkolatos, burkolat nélküli kivitel.
  • A burkolat az UV sugárzásnak ellenáll, így készülék színe tartós marad.
  • Költséghatékony, mivel nem kell külön hűtő-fűtő rendszert kiépíteni
ÁSZF | Adatvédelem | Elállási nyilatkozat
1173 Budapest, Pesti út 9.
Faktor Vállalkozási Iroda Kft. © Minden jog fenntartva!